AJÁNLÓ
 
21:45
2015. 09. 24.
Orsi törzsutasunk, idén a több mint jubileumi, 11. barakás kirándulást is lelkesen abszolválta....
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2015. 09. 24.
Bízunk benne, sokan hallottatok már a hasonló című mozifilmről. Innen a nevünk. Ron Fricke...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2015. 09. 24.
A túravezetés 90%-ban pszichológia. Olyan szerepkör, mint az edzőé - meséli Tassy Márk,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2015. 09. 24.
Régóta dédelgetett álmunk valósul most meg: blogot fogunk írni! Nem a bátorság hiányzott, hanem...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2015. 09. 24.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

szept 24

100. poszt

Épphogy végeztünk a nyereményajándékok kiosztásával, amiket a blog 1 éves szülinapjának megünneplésére hirdettünk (köszönjük a rengeteg résztvevőnek!), és máris egy újabb jeles alkalmat ülünk: a BarakaBlog 100. posztját olvashatjátok! 

Továbbra is valljuk (a Kft örökbecsű „Afrika” című számának refrénjével), hogy „Utazgatok, mert utazni érdemes!” Nálunk természetesen szóba jöhet Skandinávia is, nem csak a „jó meleg Afrika, hol fülledt az erotika…”. Ezért, itt és most, az ünnepi számban röviden elmondjuk, hogy hová érdemes utaznotok (nyilván mindenhová) és miért. 

Marokkóba, mert gyönyörű a sivatagi napfelkelte- és lemente, főleg tevehátról, a fezi és a marrakesh-i bazár hangulata pedig évekig elkísér mindenkit (nem rém)álmában. 

Dél-Olaszországba, ami nemcsak meghitt találkozás 5, a világtörténelemből, irodalomból és művészetből is jól ismert vulkánnal, hanem tengeri fürdőzős, hajózós, gasztrós, iszappakolásos, mediterrán kisvárosnézős, kempingezős csodaút, drága vendégeink egyik nagy kedvence! A miénk is! 

 

Esetleg a karibi életöröm legvidámabb barakjába, Kubába, ahol mindent kipróbálhatsz, ami szem szájnak! Fidel trópusi erdőben megbúvó háza mellett jéghideg vízesésekben fürdesz, mocsárvidéken bámulod a krokodilokat, tereplovagolsz, hegyet mászol, buvárkodsz, vagy egyszerűen kifekszel a Tejútrendszer egyik legszebb tengeri fövenyére, és nagyon örülsz, hogy ott vagy! Mindezen fontos elfoglaltságok között élvezed a gitározós, táncolós, bulis karibi éjszakákat, megszórva a szocializmus 60-as évek fílingjével. Igyekezz, mielőtt az USA Florida 2.0-át csinál a szigetből

Izzadhatsz bringát tekerve Montengróban hegynek fel, és tele szájjal nevethetsz, álmélkodhatsz a tájon hegyről le. A természetellenesen szép Kotori-öbölre 2000 méterről pillantasz, hogy egy óra múlva már a vizében csobbanj! Ha nyugisabb tekerésre vágysz, ott a Duna völgye Passautól Bécsig, a tüchtig Ausztriában, erdőkkel, kolostorokkal, élre vasalt városkákkal, kolbászokkal és Radlerekkel megspékelve. A kettő (sportos, szép teljesítmény és csodaszép, pihentető vakáció) kombinációjaként mehetsz a Salzkammerguti tóvidékhez, az észak-olasz, dél-szlovén hegyek közé, a Mura partjára, esetleg az Isztria belsejébe. Egytől egyig fantasztikus bringautakkal, káprázatos tájjal, jó csapattal.

Ellenben, ha olyat akarsz látni, amit még sehol nem tapasztaltál, és csak állnál és néznél ki a fejedből a szemeddel, meg motyognál, a száddal, hogy ilyen nincs, akkor neked bizony Izlandon a helyed. Mi, Barakások elfogultak vagyunk ezügyben, mert a világvégi sziget a szívünk közepe. Oké, tisztában vagyunk vele, hogy hegyek, völgyek, folyók, vízesések, tengeröblök, sziklaszirtek, gleccserek, fennsíkok sok más helyen is előfordulnak széles e világon, de hidd el nekünk: olyan mennyiségben és minőségben, mint Izlandon, sehol sem. Tudjuk, X+1-szer kipróbáltuk. Nem tudunk betelni vele!

Ha már csináltad, akkor imádni fogod, ha most kezded, akkor viszont nagyon! Amikor Korzikán a vad tengeri sziklák mellett haladsz, és a vízen becsusszansz egy barlangba, a 90 fokban vízbe zuhanó part tetejére épített városkát alulról csodálod, a fürdőzők közé siklasz a montenegrói tengerparton, a vizililiomokon (rajtuk!) lapátolsz Albánia határvidékén, a Shkodrai-tavon, vagy nyugi-pihi-habzsi-dőzsi-sör-virsli-buli túrán héderelsz Dél-Csehország legszebb tájain és városkái alatt, a Moldva folyó (a csehek Balatonja) zúgó habjain ringva, akkor igen: kajaktúrán vagy. Jól teszed, drága barátom, mert ez neked való, legyél akárhány éves és kiló, fitt csávó, vagy kanapé patkány, női, vagy férfi versenyző!

A jó meleg Afrikától jobbra, ott van a jó meleg (és hideg) Ázsia is. Mi a dzsungeljárós, vizitúrázós, elefántháton utazós, hegynek menős, istenekkel ismerkedős, pálmafás strandokon kinyúlós, Angkorozós, mindenféle étket kipróbálós (jó, ez nem kötelező…) tenger és folyó találkozós, mágikus-misztikus vonulatát imádjuk. Legyen az Thaiföld, vagy Malajzia, Bali, vagy Vietnam

É a végén: Skandinávia! Amikor a 24 órás világosban (nyáron) Lappföld és Észak-Norvégia határvidékén közelről csodáljuk meg a barna medvéket, bölényeket, farkasokat, hiúzokat, rozsomákokat és sarki rókákat, akkor azt mondjuk, jól választottunk! Amikor a Lofoten-szigetek káprázatos szikláin járunk, akkor azt mondjuk, marha jól választottunk! Amikor a Prédikálószék nevű „szikla-asztalon” hason fekve pillantunk le az alattunk 600 méterre csillogó Lysefjord vizére, akkor azt mondjuk, hú, de jól választottunk. Amikor az Atlanti-úton autózunk, amely méterekkel (van, ahol annyival sem) magasodik ki az óceán haragos vizéből, és a szélvédőnket néha pofon csapja egy tarajos hullám, akkor azt mondjuk, basszus, de jól választottunk! És amikor…., na jó, nincs több duma, irány Észak!