AJÁNLÓ
 
16:55
2016. 04. 18.
Az ország közepén fekvő Leiden 120 ezer lakójából 23 ezer egyetemista, akiket 3500 oktató...
A bejegyzés folyatódik
 
16:55
2016. 04. 18.
Az edami sajt hazája egy bájos kisváros az IJsselmeer néven ismert projekt partján. A hollandok...
A bejegyzés folyatódik
 
16:55
2016. 04. 18.
Ideális búvóhelyek, rejtekutak, báli forgatagok nagytükrös termekben, intrikák homályos...
A bejegyzés folyatódik
 
16:55
2016. 04. 18.
Biztosan nyaraltál már az Isztrián. De gondoltad volna a tengerparti fövenyen napfürdőzve, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
16:55
2016. 04. 18.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

ápr 18

Európa virágoskertje

Hollandia kerékpártúra

A hétvégén startolt el a Baraka hollandiai kerékpártúrája, ami a helyi virágkertészetek csúcsidőszakát célozza meg. Minden parkok parkja a Keukenhof, a hollandiai virág-univerzum központja is szerepel a programban.

Ha már úgy adódott, hogy az idén Hollandia helyett itthon gyönyörködök a tulipánok és nárciszok csokraiban, nézd meg, hogy megy ez a virágoskertek „chimborazóján”!

Hollandia kerékpártúraLisse városka mellett, Amszterdamtól délnyugatra már a 15. században létezett egy gyönyörű kastélypark, a Keukenhof (magyarul konyhakert), ahol a tulajdonos grófi család termesztette a különböző zöldségeket és fűszereket konyhája számára. 1949-ben a város akkori polgármestere itt hozta létre a mai parkot, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket. Nem titkolt célja volt a holland tulipánexport megsegítése. Hatalmas méretei miatt ma is „Európa kertjének” nevezik. Bár minden évben csak 2 hónapig tart nyitva (március közepétől május közepéig) ez alatt több mint egymillió látogatót vonz. 32 hektáron 87 különböző fafajta és 800 tulipánfajta, összesen 7 millió szál virág pompázik a szivárvány minden színében.Hollandia kerékpártúra 

 

Rendesen el lehet veszni, akár szó szerint is a hatalmas virágtengerben. A járdák néhol ösvényekbe futnak bele, a csatornákat kis hidak ívelik át. És persze mindenhol színorgia! A sétálgatás mellett Keukenhof sokféle programot is kínál. Több pavilonba térhetünk be: a Willem-Alexander pavilonban például 75 ezer tulipán virít, a Beatrix pavilonban pedig egyedülálló orchideák látványába botlasz. Minden nap virágshow-t rendeznek, amelynek keretében több száz termelő mutatja be az aktuális csodákat. 

Évente találnak ki új tematikát, eseményeket, kiállításokat. 2016-ban az „Aranykor”-t járják kHollandia kerékpártúraörül, azt a történelmi periódust, amikor Hollandia a világkereskedelem egyik vezető hatalmaként újkori reneszánszát élte. Ekkor épültek azok a lakóházak, katedrálisok és középületek a holland városokban, amiket ma is csodálunk. Rubens és Rembrandt, Van Eyck és a többiek pedig létrehozták a németalföldi stílust. Ez a híres „delfti kék” világa, amire itt egy 250 négyzetméteres mozaik és 100.000 virág emlékeztet.Hollandia kerékpártúra

Az egész park kisebb, tematikus egységekre oszlik. Van Romantikus kert, ahol az esküvőre szánt virágok között mászkálhatsz, van Beach garden, ahol tengerparti a hangulat, Vintage kert, nosztalgikus feelinggel. Sőt, a kétféle (virág és művészet) kombinációjából új ötlet is született: a parkban sokfelé szobrokat helyeztek ki, open air kiállítóparkot létrehozva.

A gyerekközpontú gondolkodás itt nem rizsa: a kicsik Keukenhofban játszótéren, állatfarmon tölthetik az idejüket, vagy kincHollandia kerékpártúraskereső túrán vehetnek részt. És persze nem Hollandiában lennénk, ha a csatornákon nem lehetne körbehajózni a placcot: az elektromos meghajtású, csendes csónakutazás 45 perces élményt jelent. Virágra fel!