Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

jan 28

A koreai buddhizmus nyomában

A koreai buddhizmus holisztikus megközelítésével a vallás különálló változatát jelenti.

A buddhizmus Kínán keresztül jutott el a Koreai-félszigetre 372-ben. Ekkoriban itt még a sámánizmus volt a menő. De mivel a kettő között nem húzódott éles konfliktus, a helyiek összemixelték őket. A sámánizmusban a szellemek lakóhelyének hitt helyekre buddhista templomok és kolostorok épültek. Koreában (ez alatt természetesen szigorúan a mai Dél-Koreát értsétek) manapság is több templomban tisztelik a sámánizmus szellemeit. Ez a koreai buddhizmus fő jegye. Ellentétben sok ázsiai országgal a koreai buddhista szerzetesi életre jellemző a vándorlás. Minden szerzetesnek van saját kolostora, de gyakran vándorolnak a hegyekben, és tanulmányokat folytatnak az őket ideiglenesen befogadó kolostorokban.

Az ország közepén fekvő Gyeongju városa volt az ókori, kora középkori Silla királyság központja. Ez az i.e. 57-től 935-ig fennállt klán uralta az ország 2/3-át. Erőteljesen támogatták a buddhizmus terjedését birodalmukban. A vallási, kulturális élet felvirágoztatása mellett elősegítették a hwarangdo nevű harci művészet, küzdősport, filozófia létrejöttét is. A "virágzó ifjúság útja"-nak fordítható tevékenységet először a sillai szerzetesek gyakorolták és fejlesztették tökélyre.



jan 22

A legek városa, Szöul

A város neve nagyon logikus, nincs túltolva, mindössze annyit tesz: főváros. Összeszedtünk róla pár érdekességet a számotokra. Reményeink szerint néhány új infó mellett érzéseket is ki tudunk csiholni belőletek. Jó csemegézést!


Alapok 


Azt mondják Magyarország Budapest-centrikus. Ez így is van. Viszont Szöulban az ország lakosságának egynegyede, elővárosaival együtt a fele (!) él. Ez több, mint tízmillió ember. 

A Han folyó környékét (ez szeli ketté a várost) i.e. 4.000 óta folyamatosan lakják.

2012-ben Ázsia legnagyobb népsűrűséggel rendelkező városa volt.
 



Némi gazdaság


A 19. század végén Kelet-Ázsia első, elektromos áramot használó városa volt. A királyi palotában a rendszert az Edison Company építette ki.
 

A Forbes a világ hatodik gazdaságilag legerősebb városának listázta. 

Szöul Dél-Korea GDP-jének 21%-át termeli. 

Olyan ismeretlen, jelentéktelen cégek központja, mint a Samsung, az LG, az SK Group, vagy a Hyundai.

A számunkra kevésbé ismert vállalatok is hasítanak a saját iparágukban. Például a Jinro italgyártó saját Szodzsu márkája 2011-ben a világ legtöbbet eladott szeszesitala volt 61,4 millió rekesszel. Ezzel megelőzte a Smirnoff vodkát. A szodzsu tradicionális dél-koreai pia, hagyományos változata a szakéhoz hasonlóan rizsből készül. Halkan jegyezzük meg, hogy a bronzérmes is dél-koreai ital. 

A város a világ leggyorsabb internetsebességével rendelkezik (az ország dettó).

1200 újságot, illetve folyóiratot adnak ki, amelyek közül több mint 500 internetes alapú. A városban 21 földfelszíni sugárzású és 29 kábeltelevízió és 8 rádióállomás működik. 

A Szöuli Nemzeti Egyetem 2012-ben Ázsia negyedik legjobb egyeteme volt.
 

19 vonalas metróhálózattal rendelkezik, évi utasforgalma átlagban 2,6 milliárd (vagyis milliárd!) fő. A tokiói metró után a világ legzsúfoltabb vasútvonala.

2013-ban egy röpke magyarországnyi ember, 10  millió külföldi turista kereste fel. A 2000-es évek elején még csak ötmillióan voltak. 


Kis kultúra


A Hi! Seoul Festival a világ legnagyobb tömegeket megmozgató bulija, átlagosan 1,5 millió nézővel. Minden ősszel megrendezik. 

A város 2010-ben a világ design-fővárosa volt. 

A Koreai Nemzeti Színházat Ázsia első nemzeti színházaként, 1950-ben alapították. 

A városban 115 múzeumot tartanak nyilván, melyek közül a Koreai Nemzeti Múzeum 2011-ben a világ 9. leglátogatottabb kulturális központja volt.
 

A Lotte World évente több mint 8 millió látogatót vonz, és a Tokyo Disney Resort mellett Ázsia legnagyobb vidámparkja. Itt található a világ legnagyobb méretű mozivászna.

A városnak öt királyi palotája van. Az egyik, a Cshangdokkung palotaegyüttes szolgált a nálunk is bemutatott, számunkra kissé (khhmm) idegen „A palota ékköve” című kosztümös sorozat helyszínéül. 

Az Insa-dong utcán végigmenni nagyon király érzés: a hagyományos koreai kultúra itt a felhőkarcolók aljában terpeszkedik. Művészeti galériák, kézműves üzletek, hagyományos ruhaboltok, és persze rengeteg étterem várja a nagyérdeműt.
 

A város közepén fekvő Namsangol Hanok Skanzen egy középkori falu. Az öt földszintes, ázsiai tetejű szép épületből és pavilonból álló környék évszázadokon keresztül nyári üdülőközpontként szolgált. A köröttük fekvő park és kis tó igazi csendes menedék a vibráló 21. századi Szöulban. 

Ilyen (mármint vibráló, 21. századi) például Itaewon, amelynek főleg a nightlife-ja elképesztő!
 


Csipet sport


Szöul 1988-ban nagy sikerű nyári olimpiát rendezett. Mi ennek örültünk, mert 23 érmet (ebből 11 arany) hoztunk haza. Itt verte tönkre a világot Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina és Borkai Zsolt is. 

2002-ban Japánnal közös foci VB-t rendeztek. Itt sem nyert aranyat (mást sem) Magyarország…


És végül a csúcsszuper!


El ne feledkezzünk PSY-ről, a vidám dél-koreai fickóról, akinek a Gangman Style-t köszönheti a világ. A videoklip minden rekordot megdöntve 2014. május 31-én átlépte a kétmilliárdos nézettségi határt. A YouTube műszaki háttere erre nem volt felkészülve, a szoftvert is módosítaniuk kellett, hogy a Földkerekség majdnem harmada élvezhesse a fantasztikus műalkotást.

Szóval barátaim, irány Szöul!


jan 21

Bringával az Isztrián


Biztosan nyaraltál már az Isztrián. De gondoltad volna a tengerparti fövenyen napfürdőzve, hogy a félsziget belsejében milyen csodák vannak? Amiket a legjobb kerékpárral felfedezni? Most megnézheted mit mulasztottál el eddig, és mit pótolhatsz be


jan 14

Csúcs ez az alap! Az Annapurna lábánál

Először lássuk a száraz, ámde érdekes tényeket. A Himalájában található Annapurna a Föld 10. legmagasabb csúcsa, 8.091 méterrel. A szankszrit szó az "Aratás Istennője" jelentéssel bír. A nyolcezresek közül ezt mászták meg először, 1950-ben. A hegy nem könnyen adja magát. Bár technikailag nem vészes a mászás, de állandó a lavinaveszély. Emiatt durva statisztikái vannak: a megmászásával próbálkozók 4%-a nem jut le a róla élve, a csúcstámadók 1/3-a hal meg. Mi azért ne féljünk ettől, hiszen "csak" az alaptáborig megyünk.

Mint a Himalája expedíciók döntő többsége, ez a túra is Kathmanduból indul. A városban az ázsiai pörgés keveredik a hegymászó feelinggel, és fantasztikus kavalkádot alkot. A Durbar tér környékének boltjai, éttermei, üzletei nepáliakkal, tibetiekkel, és a hegymászó világ nemzetközi arcaival telítettek. Itt a legfrissebb épületek is a 17-18. századból valók.


A rengeteg helyi templom mellett találjuk Kumari, a nepáliak által élő istennek tartott fiatal lány otthonát is. Tibet kínai megszállásakor sok tibeti szerzetes menekült Kathmanduba, létrehozva a Kis-Tibet nevű városrészt. A Boudhanath sztúpa körül telepedtek le, ami különleges hely: egyrészt gyönyörű, másrészt lakóházak, templomok és kolostorok veszik körbe.


jan 08

Jelky András, aki Rejtő Jenő hőse lehetne

Magyar felfedezők sorozatunk kakukktojása következik. Jelky András kábé semmit sem fedezett fel, viszont olyan kalandos élete volt, hogy simán lepipálja Fülig Jimmyt és Piszkos Fredet. Pedig nem így indult. Hősünk édesapja Baján szabóként dolgozott, és ahogy az akkoriban lenni szokott, fiait is e biztos megélhetés irányába terelgette. Bátyjával szófogadó fiatalemberek voltak, kitanulták a mesterséget. Testvére meg sem állt a bécsi császári udvar szabóságáig.

Öccse is rendes gyerek akart lenni, de a fránya sors mindig közbeszólt… 1754-ben szabóinasként európai vándorútra indult, bejárta Csehországot, Németországot, Franciaországot. Pechje volt, éppen akkor tört ki a hétéves háború (amit Churchill az első világháborúnak nevezett, mert Ausztrália kivételével minden kontinens belekeveredett). A hadra fogható fiatalembereket minden országban besorozták, még a "szakmai gyakorlaton" lévő külföldi szabókat is. Jelkyt Hanauban fogták el, majd pár napos börtönlét után átszállították Hannoverbe, hogy hajóval a tengerentúlra küldjék. Ő ezt nem várta meg, megszökött. A szerencse azonban rövidtávra szegődött mellé, mert Hollandiában újra elkapták és behajózták Holland-Kelet-India felé. Ekkor kezdődtek a mesebeli fordulatok: a hajóba villám csapott, és elsüllyedt. Ő egy fadarabba kapaszkodva élte túl a dolgot, míg halászok ki nem mentették. Egy holland hajóskapitány vette magához, ahol tanult szakmája sietett segítségére, a legénység ruháit javítgatta. Suriname-be utazott, ahonnan 1756-ban tért vissza Európába, Lisszabonba. Itt már nem bírt a vérével, ismét kihajózott, de kalózok támadták meg őket, akik rabszolgának adták el a törököknek.


jan 02

Közeli vidékek hótalpra

Akinek elege van a Stile Nacht-ból, befalta az összes ünnepi bejglit, elolvasta a harmadik, Karácsonyra kapott könyvet, már nem fér el a szánkóján, megunta a capuccinó-hegyeket a kedvenc kávézójában, az csatolja fel a hótalpat és irány valamelyik közeli hegyvidék, ahol csak rá vár egy vidám, ámde mégis testmozgást ígérő kirándulás.

A széles palettából néhány osztrák és szlovák paradicsomot választottunk ki, a döntés megkönnyítéséhez (vagy megnehezítéséhez).

Ausztria

A Rax-Alpok a hegység zord csúcsokkal szabdalt keleti elővidéke. A bécsiek és a magyarok egyik kedvenc túra- és mászóhelye. Legmagasabb csúcsa az erdei manók nevére hajazó Heukuppe, 9 méterrel nyúlik 2000 fölé.

Itt működik egy bahn, ami több mint 1000 méter szintkülönbséget küzd le, röpke 8 perc alatt. Innen mindenki kedvére válogathat a túrautak között. A hótalpazás szerelmesei azért imádják, mert a fennsík nagy magasságban fekszik, de csak kis szintkülönbségek jellemzik. Így nagyon elfáradni sem kell, mégis csodás környezetben, jó időben szinte állandó panorámát élvezve túrázhatunk.