AJÁNLÓ
 
06:00
2015. 01. 28.
A város neve nagyon logikus, nincs túltolva, mindössze annyit tesz: főváros. Összeszedtünk róla...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 01. 28.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 01. 28.
A legőrültebb dolog, amit a Baraka történetében valaha tettünk, az az a teherautós...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 01. 28.
Sokszor csak az inspiráció, egy bátorító lökés hiányzik ahhoz, hogy útnak induljunk, és...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 01. 28.
Akárhogy is vesszük, nekünk a hőskor Albánia volt, azon belül is az Észak-Albán-Alpok....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

jan 28

A koreai buddhizmus nyomában

A koreai buddhizmus holisztikus megközelítésével a vallás különálló változatát jelenti. 

A buddhizmus Kínán keresztül jutott el a Koreai-félszigetre 372-ben. Ekkoriban itt még a sámánizmus volt a menő. De mivel a kettő között nem húzódott éles konfliktus, a helyiek összemixelték őket. A sámánizmusban a szellemek lakóhelyének hitt helyekre buddhista templomok és kolostorok épültek. Koreában (ez alatt természetesen szigorúan a mai Dél-Koreát értsétek) manapság is több templomban tisztelik a sámánizmus szellemeit. Ez a koreai buddhizmus fő jegye. Ellentétben sok ázsiai országgal a koreai buddhista szerzetesi életre jellemző a vándorlás. Minden szerzetesnek van saját kolostora, de gyakran vándorolnak a hegyekben, és tanulmányokat folytatnak az őket ideiglenesen befogadó kolostorokban.
 

Az ország közepén fekvő Gyeongju városa volt az ókori, kora középkori Silla királyság központja. Ez az i.e. 57-től 935-ig fennállt klán uralta az ország 2/3-át. Erőteljesen támogatták a buddhizmus terjedését birodalmukban. A vallási, kulturális élet felvirágoztatása mellett elősegítették a hwarangdo nevű harci művészet, küzdősport, filozófia létrejöttét is. A "virágzó ifjúság útja"-nak fordítható tevékenységet először a sillai szerzetesek gyakorolták és fejlesztették tökélyre.A hwarangdo rengeteg féle önvédelmi, harcászati elemből áll. Puszta kézzel csakúgy harcoltak, mint félelmetes fegyvereikkel, karddal, nuncsakuval, rövid és hosszú bambuszbotokkal. Ebből az ősi harcművészetből fejlődött ki a kick boksz is. Bruce Lee-t és Jackie Chan-t ma is simán levernék. A szerzetesekből harci különítményeket hoztak létre, melyek segítségével a Silla birodalom legyőzte az ellenséges királyságok haderőit. A hwarang harcosok a történelem során minden csatájukban győzedelmeskedtek. Ezt azért nem sokan mondhatják el magukról bárhol a világon… Nem véletlen, hogy tetteiket a mai koreai ifjúság is büszkén szajkózza.
 

Természetesen a buddhista szerzetesek elsősorban nem a harciasságukról híresek. A kulturálissal összekapcsolódott vallási élet, az ősi ceremóniák, zen meditációk,  teaszertartások nemcsak turistacsalogatók errefelé. Bár annak is elsőrendűek... Már néhány napos természet-közeli, testi-lelki élmény felvértezi puhány nyugati porhüvelyünket a vad civilizáció ellen. Errefelé ismerik a harmónia szó jelentését.
 

Tehát: Gyeongju. Itt állnak az ország legszebb buddhista templomai, melyek Korea  elsőként a Világörökségi listára került épületei voltak. A Bulguksa (más átírásban Pulguksza) templom szó szerinti neve „Buddha országának temploma”, a koreai buddhizmus egyik legfontosabb helyszíne. A 80 pagodából, hídból (melyek valójában a pagodákba vezető grandiózus lépcsők, elnevezésük a földi halandókat Buddha felé vezető híd jelképéből ered) és számtalan szoborból álló hatalmas komplexum 751-774 között épült, tehát nem tegnapelőtti történet…


A pagodáktól 4 kilométeres út vezet a szintén Világörökség Szokkuram-barlanghoz. Régen ez az út a megvilágosodás útjaként szolgált, ma is csodás, fakorona-alagútszerű ösvény. Nevével ellentétben nem barlang (csakúgy, mint az előbbi híd sem híd…), hanem Korea egyik legcsodálatosabb buddhista emlékműve, sziklatemploma. Belsejében a gránit buddhaszobor a Keleti-tenger felé tekint, hajnalban a nap első sugarai világítják meg. Csodás látvány! A kifinomult keleti filozófia és vallás szerint a szobor és a templom a Nirvánába vezető spirituális utazást szimbolizálja, az előcsarnok és a folyosó a földet, a rotunda a mennyországot jelképezi. Még a legvadabb ateisták is valamilyen furcsa, nem evilági hangulatban jönnek le a hegyről.
Ezek után kíváncsi lettél Koreára? Akkor klikk ide!