AJÁNLÓ
 
00:20
2015. 03. 06.
A hétvégén startolt el a Baraka hollandiai kerékpártúrája, ami a helyi virágkertészetek...
A bejegyzés folyatódik
 
00:20
2015. 03. 06.
Az edami sajt hazája egy bájos kisváros az IJsselmeer néven ismert projekt partján. A hollandok...
A bejegyzés folyatódik
 
00:20
2015. 03. 06.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
 
00:20
2015. 03. 06.
A legőrültebb dolog, amit a Baraka történetében valaha tettünk, az az a teherautós...
A bejegyzés folyatódik
 
00:20
2015. 03. 06.
Sokszor csak az inspiráció, egy bátorító lökés hiányzik ahhoz, hogy útnak induljunk, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

márc 06

Holland képeslapok 2. Amszterdamtól délre

Az ország közepén fekvő Leiden 120 ezer lakójából 23 ezer egyetemista, akiket 3500 oktató tanít. Nem véletlenül van elég cool hangulata a városnak. Hollandia legrégebbi, 1575-ben alapított egyeteme szinte minden tudományt lefed. Már a középkorban is Európa egyik leghíresebb egyeteme volt. A magyar tanulók nem csak napjainkban vannak sokan, már a kezdetektől hallgattak studiumokat a városban. is itt tanított. Leiden – nem fogjátok kitalálni – a kultúra fellegvára. Itt található Hollandia legtöbb múzeuma, köztük a legnagyobbak, mint például az Antikvitás Múzeum, de vannak kisebbek is, mint a Lakenhal, amely egy csodás palotában honol.
 

A város szélétől egy ugrás Keukenhof, a világ egyik leggyönyörűbb parkja. Az „Európa kertjének” nevezett, 1949-ben alapított birtok a virágzó hagymás növények paradicsoma, hatmillió tővel. Március végétől május közepéig látogatható. Nem véletlenül: erre az időszakra esik – sok egyéb mellett - a tulipánvirágzás, ami egy vizuális orgia.


 

És ha virág - pláne tulipán - akkor kötelező látnivaló Aalsmeer. A meglehetősen kifinomult holland virágkertészet és még inkább kereskedelem a világ legnagyobb virágárveréseinek epicentruma. A látogatók a hatalmas kereskedelmi csarnok emelvényéről követhetik nyomon a mindennapos nyüzsgést. Amit nem feltétlenül értenek, lévén ez egy virágtőzsde. Apró járművek szaladgálnak egy hatalmas csarnokban, amik láncként húzzák maguk után a virágokkal megrakott kocsikat. A világ virágközpontja nem véletlenül települt az amszterdami reptér mellé, ugyanis irdatlan mennyiségű növény érkezik és indul a bolygó minden sarkába/ból. Napi átlagforgalma 48 millió szál virág, más egységben kifejezve 16 millió euró.

 

Hága Hollandia közigazgatásának székhelye, de nem a fővárosa. A pályaudvar környéke jellegtelen, modern irodavidék, de a belváros hangulatos hely. A Binnenhof anno Hollandia grófjainak vadászkastélya volt, ma a kormány és a parlament otthona. A „belső udvar” máig a holland történelem leghíresebb helyszíne, az ország sorsát eldöntő csaknem minden esemény itt zajlott. Ma egy teljes épületkomplexum. A Paleis Noordendie-ben Vilmos Sándor király intézi országvezetési ügyeit. Hága sem egy mai alapítású hely, 1248-ban II. Vilmos gróf emeltetett itt egy kastélyt, amelynek sövényéről, kapta a nevét. A város teljes neve „Des Graven Hage” szó szerint azt jelenti, hogy „A Gróf Sövénye”. Érdemes meglátogatni a Békepalotát. Andrew Carnegie amerikai milliárdos 1903-ban másfél millió dollárt adományozott a holland kormánynak, hogy a nemzetközi döntőbíróság befogadására méltó palotát építsenek. Németalföld a 17. század eleje óta nagy tekintéllyel bír a nemzetközi jogban, akkor élt és munkálkodott Hugo Grotius, a kor legnagyobb jogásza. 1922-ben lett az állandó nemzetközi bíróság székhelye, 1946 óta pedig az ENSZ legfőbb bírói szerve, a Hágai Nemzetközi Bíróság központja. Mi leginkább a dél-szláv háborús bűnösök okán ismerhetjük.
 

Egy rövid sétára innen épült a Madurodam, a liliputi város. Nevét egy fiatal hadnagyról kapta, aki részt vett a Hitler-ellenes németalföldi ellenállási mozgalomban, ezért egy koncentrációs táborban halt meg. A „kis-Hollandia” 1952 óta létezik. Megnyitása óta Ifjúsági Tanáccsal rendelkezik, amelynek tagjai a régió iskoláinak legjobb tanulóiból kerülnek ki (lásd budai Üttörővasút). Eddig 50 millió látogató próbálta nem letaposni a maketteket. 

A városszéli ősfás villanegyed-park másik oldalán találjuk Scheveningent, ami összeépült Hágával. A nyáron is hűs tenger ellenére ez egy trendi fürdőhely. Felfutása a németalföldi festőknek köszönhető, akik (pl. Van Gogh) számos képükön örökítették meg. Kétszáz éve pedig szállodákkal, üzletekkel, kaszinókkal zsúfolt, elegáns tengeriparti üdülőhely. A sétány közepéről tengerbe nyúló móló végén három kis szigetforma földdarab vár minket. Kilátótorony, étterem és játékterem várja a kedves - és gazdag - turistákat. 

Hágával szinte egybeépült Delft ősi városa, amely csatornáival, lakóhajóival, macskaköves sikátoraival, szép főterével és grandiózus templomaival igazi meseváros. Ugyanakkor a legtipikusabb holland kisváros. Híres terméke a delfti fajansz, amelynek okán a „a fajansz városának” is nevezik. A történelem viharos és békés évszázadaiban Delft is jelentős város volt, hogy mást ne mondjak, innen futottak ki a Holland Kelet-indiai Társaság hajói a hét tengerre. Ma a békés szemlélődés városa. Mint sok társa ebben a Dunántúlnyi országban.
 

És ha a posztunkban tárgyalt városok közötti csatornás, tulipánmezős, szélmalmos, hullámok mosta tájas holland vidéket is be akarjátok járni, akkor a legjobban teszitek, ha bringára pattantok. Sehonnan sem fognak kinézni benneteket!