AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 07.
Ha Burma látnivalóit egy vagy két ajtóval odébb tolnák, mondjuk Thaiföldre vagy Malajziába,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 07.
Burma a Távol-Kelet nagy turistaparadicsomai támasztotta verseny - és a katonai junta közelmúltbeli...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 07.
Hanoi óvárosában pompásan keveredik a párizsi építészet és a modern ázsiai világ. A manapság...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 07.
Előző posztunk végén jól elfáradtunk az elefántok hátán, ma viszont belépünk a Paradicsomba,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 07.
Ha csak a külcsínt nézném, azt hinném, a londoni metróban vagyok. Belül viszont százszor...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

dec 07

Érdekességek Burmáról

  • Mianmar (régi nevén Burma), az ellentmondások országa: aranyozott pagodák kivilágítatlan, kátyús utak mentén. Szegénység, de sehol máshol nem tapasztalt kedvesség és vendégszeretet.
  • A férfiak és a nők a hagyományos longjiban, azaz amolyan skót szoknyában járnak.
  • Az arcok jellegzetesen fehérre vannak maszkírozva, az asszonyok (de sokszor a férfiak is) smink és napvédő krém gyanánt a thanakafa nedvét keverik össze pálmaolajjal, és ezt a krémet kenik az arcukra.

     
  • Az országban a jobb oldalon közlekednek, az autók mégis jobbkormányosak. Az átállás ugyan már 1969-ben megtörtént, a sofőrök még nem barátkoztak meg az új autókkal, továbbra is ragaszkodnak a jobb oldali kormányhoz. Mivel így előzéskor nem látnak előre, egész jelrendszert dolgoztak ki, hogy az előttük-utánuk jövő autóknak milyen villogásokkal jelzik, szabad-e a pálya.

  • A főváros nevezetességeinek fő attrakciója a Shwedagon Pagoda, melynek 98 méter magas központi arany sztúpája körül számtalan pavilon, szobor, kisebb sztúpa áll, összességében 60 tonnányi hajszálvékony aranylevéllel díszítve. Az elképesztő csillogás szöges ellentétben áll azzal, hogy az éjszakai közvilágítás itt ismeretlen fogalom.
  • A Swedagon pagoda 2500 éves (!). A felső csúcsát 4351 darab gyémánt, zafír, smaragd, rubin díszíti, és a legtetején egy 76 karátos gyémánt díszeleg. A tetején lévő esernyőszerű koronán több tízezer aranyékszer látható, amit az emberek adományoztak. Nyakláncok, karkötők, gyűrűk. Burma és a buddhista vallás egyik legszentebb helye, mert még Buddha életében készült, és az idők folyamán egyre csak bővült és szépült. Az aranyhajó Buddha nyolc, szent hajszálát őrzi.

     
  • A legnagyobb fekvő Buddha szobrot is Burmában találhatjuk, a Shwedagon Pagodában. A Sein Win Taw Ya elnevezésű szobor 180 méter hosszú és 30 méter magas.
  • Mingun kisvárosában található a világ legnagyobb megszólaltatható harangja. A harang mintegy 90 tonnát nyom és 5 méter széles.

     
  • Az Irrawaddy folyón játszódik Rejtő Jenő néhány örök klasszikusa, mint például Az elveszett cirkáló
  • Amarapurában található a világ leghosszabb tíkfahídja. A 200 éves és 1200 méter hosszú gyalogos híd a Taungthaman-tó egy keskeny szakasza fölött ível át. 

     
  • Az Inle-tó 1985 óta védett madárrezervátum, és a környéke Burma egyik legfontosabb természeti látványossága.
  • Ngaphechaung kolostora többek között macskákat idomító szerzetesekről nevezetes.
  • Baganban közel 3000 templom van, mindössze 42 négyzetkilométer területen, melyek a 11-13. században épültek.
     
  • Az Inle-tó környékének lakói saját halász-technikát fejlesztettek ki, mert ülve, a nádastól, és vízinövényektől nem látni, hogy mi van a tóban, ezért állva, lábbal eveznek. Azért is megéri ide ellátogatni, mert olyan csigákkal, halakkal találkozhatunk, amilyeneket az akváriumon kívül sehol sem láthatunk.

     
  • A padaung nép asszonyaikat rendszerint “zsiráfnyakúaknak” hívják, mert akár 30 gyűrűből álló nyakékszert is hordhatnak. A nevezetes díszt azonban mindössze pár ezren viselik. A hosszú nyak a szépség és a gazdagság jelképe volt, így viselője jobb férjet kaphatott magának. Valaha a padaungok a házasságtörést a nyakék eltávolításával büntették. A hosszú évek során a spirál viselőjének nyakizmai teljesen elgyengülnek, így eltávolítása után a nő egész életére ágyhoz kötött lesz.