AJÁNLÓ
 
06:00
2014. 11. 11.
Ha csak a külcsínt nézném, azt hinném, a londoni metróban vagyok. Belül viszont százszor...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 11. 11.
Hanoi óvárosában pompásan keveredik a párizsi építészet és a modern ázsiai világ. A manapság...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 11. 11.
Mianmar (régi nevén Burma), az ellentmondások országa: aranyozott pagodák kivilágítatlan,...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 11. 11.
Erősen ajánljuk Marty Mellway 7,5 perces díjnyertes kisfilmjét Bali igazi életéről. Előre szólunk:...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 11. 11.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

nov 11

Thaiföld, ahogy még sosem láttad, de most majd nagyon akarod 2.

Előző posztunk végén jól elfáradtunk az elefántok hátán, ma viszont belépünk a Paradicsomba, aminek a neve Railay Beach. Szubjektív világcsoda listámon ez tuti dobogós: homokpadok, hófehér, átlátszó, befelé sötétedő tengeröblök, melyekbe függőleges sziklafalak szakadnak bele. Szerintem itt azért forgattak rengeteg amerikai filmet, hogy a sztárok és a stáb kipihenjék világfájdalmaikat. Csatlakozunk hozzájuk.

 

Ha nem mond nektek sokat az, hogy Krabi tartomány, akkor még vár rátok a szerencse. Aki már járt itt, az onnantól éjt-nappallá téve azon szorgoskodik a munkahelyén, gyűjti a zsét, hogy újra eljusson a világ e frenetikus csücskébe. A már a nevében is gyönyörű Andamán-tengeren mint-égen-a-csillag számú kisebb-nagyobb sziget található, amelyek simán a legszebbek a világon. Punktum, nincs vita, ellenérveket nem fogadok el!
 

Egy nappal később már kétfős kajakokban a Tharnbok Koranee Tengeri Nemzeti Parkban evezünk, mangrove erdők mellett haladunk el, egészen a Pee Hua Toh cseppkőbarlangig, ahol a falakat ezeréves sziklarajzok díszítik. Néhány evezőcsapással arrébb olyan erdő következik, ahol a fák léggyökerei teljesen behálózzák a partot. Ha Andersen járt erre, akkor innen merített ihletet a tündérmeséihez. Az ezt követő tengeri barlangok, sziklafalak és lagúnák leírására nem koptatnám a klaviatúrát, elég annyi, hogy azokat látni kell, mielőtt elhagyjuk e földi siralomvölgyet.
 

Másnap a nyugodt, ráérős evezés ellentéteként speed-boatokba pattanunk, a fürdő-és-búvár-paradicsom, a Mai Phai kedvéért. A sznorkel felszereléssel elképesztő vízivilág tárul elénk. 

Mire Ko Phi Phi-re érünk, lassan kifogyok a világcsoda, édenkert, paradicsom, váóó, húha, satöbbi jelzőkből, pedig most lenne rá igazán szükségem. Ehelyett három szikár tény: 1: nem véletlen, hogy „A Part” című hollywoodi szuperprodukció (főszerepben Leonardo di Caprio) itt találta meg az ideális helyszínt. 2: 2004-ban a hírhedt cunami alapos pusztítást végzett, de szerencsére gyorsan magára talált a hely. 3: bejárjuk a Viking-barlangot, ahol a sok fecskefészek adja az egyik legautentikusabb kínai étel, a madárfészek leves alapanyagát. A kínai orvoslásban 4000 éve használatos kajának rengeteg egészségmegőrző hatást tulajdonítanak. Hogy csak egyet mondjak, javítja a libidót…
 

Ko Hong szigetet szintén beevezzük. Tengeri kajakjainkkal abszolvált vízitúránk a trópusi paradicsomok őspéldányában zajlik. A fölénk magasodó sziklaszirtekre csak nyaktörő mutatvánnyal tudunk felpillantani, evezünk csepkkőbarlangokban, kötelekkel ugrálunk a kristálytiszta tengervízbe, szűk kanyonokon, átjárókon siklunk át. Egyszóval álmaink túráját hozzuk.
 

A plusz egy, elutazás előtti nap a fent vázolt Railay Beach-en nem tudom, hogy mire teszi fel a koronát, mert az egész thaiföldi út egy nagy-nagy korona volt!