AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 11.
Ali nagyon vidám fickó, jó két méterével, csillogó, tengerkék dzsellabájában, és turbánjával,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 11.
Van abban valami finom báj, amikor az ember felavatja a saját magáról elnevezett épületet....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 11.
A filmek helye Bizony kemény az élet: az Impossible Mission Force-t feloszlatták, Ethan...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 11.
Elképesztő emberfolyam sodor minket - nem túlzok, nyugodtan csekkoljátok le - a Djemma el-Fna,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 11.
Afrika-szakértő túravezetőnk, Nádai László elhivatottan beszél az egyik legkedvesebb hegyéről,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

okt 11

Csúcs ez az Afrika! A "Kili"

Szegény Harry Street nagyon megbánja, hogy Afrikába megy vadászni. Komoly balesetet szenved ugyanis, és félig deliriumban álmodozik ex-csajáról, Cynthia Greenről. Hogy mi lesz a móka vége, azt mindenki elolvashatja Hemingway elbeszélésében (A Kilimandzsáró hava), vagy megnézheti a novella alapján készült, 1952-es film-klasszikusban. A két főszerepet Gregory Peck és Ava Gardner alakítja. A film címe lassan történeti, mert Afrika csúcsán szörnyű sebességgel olvad a hó és a jég. Az 5895 méteres Kibo, mai nevén Uhuru csúcs (vagyis, a „Szabadság csúcsa”) sokáig I. Vilmos német császár nevét viselte. Szuahéliül a nevet a "kilima" és a "njaro" szavakból rakták össze, ami nagyjából fehér vagy fényes domb. A magyar hegymászózsargonban „Kili”-nek nevezik.


A „Kili” a világ legmagasabb egyedülálló hegye és kialudt (?) tűzhányója. Amikor a messzi távolból megpillantjuk, szívünk-lelkünk megnyílik, mert a végtelen szavannán állunk, melynek közepéből nő ki a magányos hegy. Ez a csodás kontraszt nem csak esztétikai gyönyört jelent számunkra, hanem a környék időjárását is befolyásolja. Ugyanis míg a talpunk alatt fütyülő szavanna forró, sík vidéke egységes vegetációval rendelkezik, addig a hegyé nagyon változatos. Elragadó kúp alakját a megszilárdult lávának köszönheti. Nem fiatal ugribugriról van szó, kb. 2 millió évvel ezelőtt keletkezett. Mai formáját sorozatos vulkánkitörések alakították ki, melyek újabb és újabb lávarétegeket pakoltak rá. A nagyjából 4.000 méter magasságban lévő Zebra-sziklák például onnan kapták nevüket, hogy a vulkáni működés hatására szinte zebracsíkossá váltak. A máig utolsó kitörés 200 éve volt. A körötte elterülő nemzeti parkkal együtt 1987-ben került fel a Világörökség listára.


A csúcs környékének hósipkája sajnos folyamatosan olvad. Ennek oka nemcsak a globális felmelegedés, hanem az is, hogy a helyi lakosság a termőterület növelése érdekében felégeti a hegyoldal bizonyos részeit. Így kevesebb csapadék esik. A mérések szerint 1912 és 2000 között a hó 80%-a eltűnt! Sok kutató szerint 2020-2030-ra teljesen eltűnhet a hótakaró. A magányos öreg hegy szimbolikus szerepét az is mutatja, hogy a National Geographic a globális felmelegedés elleni kampány arculatelemének választotta.

Vigyázat, kis színesek:

  • Ma már évente több ezren másszák meg a hegyet, ami nem csak Hemingwayre, hanem rájuk is nagy hatást gyakorol. Például a 31 éves torontói Spencer Westre, aki egy vele született betegségben öt éves korában mindkét lábát elvesztette. 2012 nyarán először – ahol a terep engedte - kerekes széken ment fölfelé, de a csúcsra vezető, hét napig tartó út zömét szék nélkül, a kezein tette meg. Rendes csávó volt, útja során több mint 470 ezer dollárnyi adományt gyűjtött össze az afrikai gyerekek megsegítésére.
  • 2011 őszén egy francia turista, kóbor kutyát látott a csúcs közelében. Méghozzá jó állapotban. A nyilatkozó állatorvosok el sem tudták képzelni, hogy maradt életben. Mármint a kutya. 
  • 2009-ben az orosz oligarcha Roman Abramovics 4500 méteres magasságban feladta a mászást. Mindent nem lehet megvenni pénzzel - poénkodott a világsajtó.
  • 2010 decemberében pedig Martina Navratilova lett rosszul mászás közben, és vissza kellett fordulnia. Megfigyelésre kórházba szállították, de hamarosan kiengedték. Mondjuk nem ideális időben, hanem hóban, fagyban, ködben indult el egy expedícióval. Ő is pénzt gyűjtött egy jótékonysági szervezet javára.