AJÁNLÓ
 
23:00
2014. 06. 10.
Lisszabon bizony - nem kell bizonygatnunk - eléggé Európa nyugati széle. A várostól csupán...
A bejegyzés folyatódik
 
23:00
2014. 06. 10.
Az egyik leggyakrabban visszatérő kérdés Tőletek, hogy vajon hogyan találjuk ki az új utazásainkat...
A bejegyzés folyatódik
 
23:00
2014. 06. 10.
Először is, tiszteld a hegyet! Már csak a paraméterei miatt is - kezdi az élménybeszámoló,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:00
2014. 06. 10.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
 
23:00
2014. 06. 10.
A legőrültebb dolog, amit a Baraka történetében valaha tettünk, az az a teherautós...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

jún 10

A festői Capelinhos

Az Azori-szigeteken való időtöltés a nyugalom maga. De! Nagy ívben kerülje el, aki mediterrán éjszakai életre, nagy piálásokra, shoppingolásra, homokos strandon való leégésre izgul. Egyéb örömök jellemzik a Portugáliához tartozó, kilenc vulkanikus szigetből álló földdarabon az időtöltést. Az Atlanti-óceán közepén, 1.500 kilométerre Lisszabontól nem adja magát könnyen a természet. Viszont csodálatos: zöldellő, virágzó, élettel teli szárazföldeken, ananász-, kávé, vagy teaültetvényeken, apró tavak mentén haladunk át, míg felkapaszkodunk egy-egy vulkáni csúcsra, vagy letúrázunk a vad, sziklás tengerpartra.
Amit viszont garantálunk: innen is, onnan is eláll a lélegzetünk a látványtól!


Pont, mint azoknak a helyieknek (akkor még turisták ritkán tévedtek arrafelé), akik 1957. szeptember 16-án heves földrengésekre riadtak. Ekkor még nem sejtették, hogy Poszeidon (a tenger istene) és Démétér (a föld termékenységének istene) féléves ádáz harcának passzív szemlélői, mi több, elszenvedői lesznek. A derék Démétér új frontot nyitott kettejük több millió éves küzdelmében. Így lőn, hogy Faial szigete mellett, a festőien szép nevű és fekvésű Capelinhos szikláknál az óceán hirtelen forrni kezdett, majd izzó lávát lövellt ki magából.

Démétér nem szarozott, 6.000 méter magas füstfelhőt eregetett. Október elejére létre is hozta a takaros, patkó alakú, 60 méter magas, 640 méter átmérőjű szigetet. Majd megpihent… Ezzel durván odadobta a kesztyűt ellenfele, a vad Poszeidon elé, aki azonnal akcióba lendült. Óriás hullámokat küldött a kis szigetre, seperc alatt elmosva azt.  Démétér belement a játékba, emelte a tétet, olyan 100 méter magas, 700 méter átmérőjű szigetet rittyentett, hogy ellenfelének több napjába tellett eltüntetni. Erre a föld istene ravasz cselt eszelt ki, az újabb kitöréskor az újszülöttet keskeny lávahíddal a szigethez horgonyozta. És hiába próbálkozott, erőlködött Poszeidon, küldte a még hatalmasabb megagiga hullámokat, hogy még a szakálla is beleremegett, Faial szigete 1958 márciusára két négyzetkilométerrel megnőtt. Démétér mosolygott, Poszeidon haragosan visszabújt a tenger mélyére és máris azon gondolkodott, hogy a világ mely pontján vegyen revansot. Az Istenek harcát most is a földi halandók szívták meg: sok száz épület pusztult el, több ezren lettek földönfutók. Közülük százak döntöttek az új élet mellett és emigráltak az USA-ba és Kanadába.

De mint mindig, a turisták jól jártak. Ők ma testközelből láthatják a Föld egyik legújabb szárazföldjét és talán leglátványosabb vulkanikus területét. Akik velünk jönnek az Azori-szigetek túrára augusztus végén, a Capelinhos földalatti látogatóközpontjában megismerhetik az ifjú vulkáni sziget keletkezésének kevésbé misztikus, de sokkal reálisabb történetét is.