AJÁNLÓ
 
06:00
2015. 02. 12.
Síelők és kirándulók hada, több száz kilométer hosszú sípálya-rendszerek, hütték és...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 02. 12.
Barcelonát nem csak azért szeretjük, mert szuper mediterrán-katalán-tengeri-gaszto feeling...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 02. 12.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 02. 12.
A legőrültebb dolog, amit a Baraka történetében valaha tettünk, az az a teherautós...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2015. 02. 12.
Sokszor csak az inspiráció, egy bátorító lökés hiányzik ahhoz, hogy útnak induljunk, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

feb 12

Barcelona, az ínyencek városa

Nagyon bénának kell lennünk, ahhoz, hogy a katalánok büszke fővárosában rossz kaját fogjunk ki. Egy jó tanács: evésileg kerüljük el a Ramblát. Mert amíg hangulatban, építészetben, feeligben kiváló a hely, kajában a legtöbb hely sajnos elég lehúzós. Máshol viszont nem lehet mellényúlni. A katalán konyha jólesően keveredik a baszk és a galíciai gasztróval. Mindegyik kényezteti a gyomrunkat-lelkünket. Tapas jöhet minden mennyiségben (a Passeig de Gràcia elején van egy baszk tapas bár, na azt nagyon ajánlom), paella helyett itt a fideuát kedvelik, ami gyakorlatilag paella rizs helyett tésztával. A gazpacho is hasít, na meg természetesen a tengeri kaják. Ezek főleg Galícia Atlanti-óceáni részeiről jönnek. És amit nem lehet kihagyni (mi sem tettük, egyébként is minden étteremben ott lóg a bárpult fölött) az a sokféle serrano, meg iberico sonka! Kedvenc kikötőbeli éttermünk teraszán (decemberben!) az alábbiakat tartalmazó tálak sorjáztak elénk: papírvékonyra szelt sonkák, olivabogyók, kecskesajt, aszalt szilvák, paprikapüré, paradicsomdarabkák olívaolajban és persze bagett kockavajjal. Utána sangriát ittunk! Nem csoda, hogy ezután nagyon boldogan néztünk ki a fejünből.
 
 

Ezért is örültünk, hogy a következő ínyenc-desztinációnk, a Csokoládé Múzeum legalább félóra sétára van a kikitőtől. Így mire elértük a Citadella park szomszédságában található épületet (itt közvetlenül egymás mellett áll az Állatkert és a Katalán Parlament…), már legalább az ebéd felét lesétáltuk. A csokimúzeumról nehéz írni, annál könyebb végigjárni és megkóstolni. A kiállított, és a megehető - vigyázat, a két kategória nem esik egybe! – termékek mellett természetesen kézműves csokikészítő foglalkozások tucatjait is szervezik. A legnépszerűbb program mégis a hétvégenkénti csokoládékóstolás. Meghökkentő kiállítási tárgy a csokiból és marcipánból alkotott Don Quijote, oldalán hű lova, Rosinante, valamint fegyverhordója Sancho Panza, egy szélmalom társaságban. Megjegyzem, macaronból is jó a felhozatal.
 

Élvhajhászok és kifinomultak ki ne hagyják a világ legnagyobb parfüm múzeumát. A tárlat helyválasztása tökéletes: említett elegáns luxus sétálóutca, a Passeig de Gràcia-n található. A parfüm történetét a fáraók Egyiptomától indítja és egészen napjainkig tart. A kiállítás nemcsak sznoboknak készült, a mai tömegtermékek ugyanúgy megtalálhatók itt, mint a niche variációk. 

Aki egészen más élményekre vágyik, az is talál egy igazi gyöngyszemet, a Temetési Kocsik Múzeumát. Az emberiség történetét egyedi aspektusból bemutató kiállítás cirádás lóvontatta történelmi kocsikat éppúgy felvonultat, mint a 19-20. század fekete (és fehér!) autócsodáit.

Valószínűleg a világ felnőtt férfilakossága 98%-a megvetne, ha Barcelonáról írva nem említeném a foci katedrálisát, a Nou Camp-ot. A világ egyik leghíresebb klubját – ugye nem kell mondanom a nevét? - 1899-ben alapították. A Barca otthona rengeteg spanyol bajnoki és Bajnokok Ligája meccs mellett az 1982-es VB otthona is volt. 1957-es megnyitóján még csak 90.000 szurkoló dühöngött benne, aztán a VB-re kibővítették, így most kb. 115-120.000 fanatico ordít rá a gyepre. Általában meg is telik, nem úgy, mint más országokban... A vezetett túra során a páholyokba, öltözőkbe, sajtóközpontba is bepillanthatunk. A magyarok régi dicsősége itt is elénk tolul: a stadion közelében egyetlen focista szobra áll, bizonyos Kubala Lászlóé, akit a szurkolók a Barca történetének legnagyobb alakjának választottak.