AJÁNLÓ
 
06:20
2014. 08. 20.
2014-ben, egy hótalpas túrán kezdtem filmeket készíteni a Barakának, legalábbis ez volt a tervem,...
A bejegyzés folyatódik
 
06:20
2014. 08. 20.
Egy visszatérő történetei Egyedülálló táj fogad, amelyhez fogható bolygónkon...
A bejegyzés folyatódik
 
06:20
2014. 08. 20.
Végtelen, kopár hómezők, széles gleccserek, gigantikus vízesések, vulkánok, gejzírek, földbe...
A bejegyzés folyatódik
 
06:20
2014. 08. 20.
Több ezer kisebb-nagyobb földrengés után a Vatnajökull jégmező alatti Bardarbunga vulkán szombaton...
A bejegyzés folyatódik
 
06:20
2014. 08. 20.
A repülőnk alatt elterülő táj olyan, mintha valaki egy barna papírt összegyűrt, majd lazán...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

aug 20

Valami készülődik Izlandon!

A múlt szombat óta több mint 4000-szer (!) mozdult meg a földkéreg Izland legnagyobb jégmezeje, a Vatnajökull alatt. Az átlagosan 400 méter vastag jégtakaró területe jóval nagyobb, mint Pest megye kiterjedése. A legerősebb földrengés 4-es erősségű volt.
 

Mindez erős magmaáramlást jelez a mélyben. A jégtakaró alatt található ugyanis a Bárdabunga nevű vulkán, ami ha kitör és a kitörése olyan erős, hogy elolvasztja a felette található több száz méteres jégtakarót, akkor abból igen nagy tűzijáték lesz. És áradás, tegyük hozzá. 

Gondolom, mindenki emlékszik az Eyjafjallajökull legutóbbi, 2010-es kitörésére, ami napokra megbénította Európa légiközlekedését. (Megjegyzem: talán a pánik nagyobb volt a kelleténél, mert amíg a kontinensen egy gép sem szállt fel, addig az izlandi légitársaság, az Icelandair szépen repülte a menetrendjét. Ők láttak már vulkánkitörést…)
 

Az Eyjafjallajökull kitörése 2010-ben 

Pánikra persze semmi ok: egyáltalán nem biztos, hogy kitör a jég alatti Bárdabunga. Izlandon világszínvonalú a vulkánok megfigyelése és a technikai lehetőségek adta előrejelzés. Rögtön telepítettek is egy webkamerát az érintett területre, hogy a világ követhesse az eseményeket: 

Izlandon jelenleg mindenki nyugodt, a katarófavédelem óránként egyeztet a kormánnyal. A szakértők úgy vélik, kisebb a valószínűsége most egy hatalmas kitörésnek, mint 2010-ben. De azért jobb, ha figyeljük azt a webkamerát! 

UPDATE!

A legfrissebb hírek szerint Izlandon a helyzet fokozódik. A szakértők többsége úgy véli, a kitörés bekövetkezik, igazából csak napok/órák kérdése. A földrengések intenzitása nem csökken, a katasztrófavédelem készenlétbe helyezte magát.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a légiközlekedés nem számol a 2010-es eseményekhez hasonló zűrzavarral, inkább az 1996-os Grímsvötni aktivitásra van kilátás, akkor a gépek könnyen kikerülték a hamucsóva körzetét.

Minden esély megvan rá, hogy az Izlandon utazóknak vagy az oda készülőknek különleges látványban lehet részük. A kérdés csak az, hogy honnan lesz a leglátványosabb a kitörés.