Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

máj 30

Great Himalaya Trail

Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya Trail, a világ leghosszabb, 4500 kilométeres magashegyi túraútvonala lesz. A pakisztáni Nanga Parbattól indul és a tibeti Namche Barwáig vezet. Közben áthalad Kashmíron, Indián, Nepálon, Bhutánon és Tibeten

Himalája Nepál Bhután

Jelenleg a nepáli és a bhutáni szakaszok dokumentációja készült el, de a kutatás folytatódik. A teljes útvonal elhalad majd a világ legmagasabb hegycsúcsai alatt és érint néhányat a világ legelzártabb közösségei közül. 

Himalája Nepál Bhután

A vállalkozó kedvűek két útvonal közül választhatnak. A profi magashegyi túrázóknak és hegymászóknak a Magas út ajánlott, aminek a legmagasabb pontja 6146 méter. Az útvonal teljesítéséhez legalább 150 nap, hegymászó tapasztalat, ehhez való felszerelés, és néhány helyen helyi hegyivezetők szükségesek. 

Az Alacsony vagy Kulturális út legmagasabb pontja 4519 méteres, és átlagosan 2000 m körüli hegyeken keresztül vezet.

Amíg nem döntesz, nézz bele ebbe a kisfilmbe!

Himalája Nepál Bhután

Himalája Nepál Bhután


feb 02

Bhután, a földi királyság

Ráhangolódás Kathmanduban


Nepálban minden út Kathmanduba vezet, a főváros a turizmus kapuja az országban. A várost övező hegyek felől olyan a látvány, mintha valamelyik helyi istenség egy marék cukrot szórt volna szét a völgyben. Olyan sűrű és színes, hogy kedvünk lenne beletúrni. A cukormassza mögül pedig befigyel a Himalája hófedte vonulata, pont úgy, mint a mesében! A sok turista tök jót tesz a város hangulatának; a világ 4 égtájáról összegyűlő multikulti arcokat egy cél vezérli: a hegymászás. Így a nagy kaland előtt szippant egy utolsót az urbánus civilizációból, vagy fáradtan, ámde örömmel telt szívvel jön le a hegyekből és újra nagyot szippant az urbánus civilizációból. Annyian nyüzsögnek/nyüzsgünk, hogy 2013-ban Kathmandu a TripAdvisor Top 10 listáján a harmadik legjobban fejlődő desztináció volt. Ázsiában pedig az első. Itt mindenki kedves, mosolyogós, ráérős, még a rohanósok is. A város egykori közepe, a Durbar tér a paloták tere. A tradicionális építészetnek köszönhetően időutazásnak tesszük ki magunkat, belecsöppenünk a középkori Ázsiába. A számtalan palota, udvar, átjáró mellett 50 templomban égnek a füstölők.

A Thamel városrészben kezdjük a lelki akklimatizációt: ez a túrázók, hegymászók, hátizsákos világcsavargók törzsállomása, szóval a mi helyünk!

Irány Bhután


A reggeli tea még ki sem hűlt gyomrunkban, és máris a Himalája csúcsai fölött repülünk. A világ egyik legelzártabb országa, Bhután nyílik meg alattunk. Paro kisvárosába már megérkezni is kaland: a reptér a völgy közepén fekszik, körötte a Himalája félelmetes csúcsai. Most még nem realizáljuk, de innentől egy időkapszulába lépünk. A Rinpung Dzong monostor és erődben forgatták a "Kis Buddha" című film sok jelenetét. Ettől lett olyan autentikus. A Bhutáni Nemzeti Múzeum épülete a buddhista építészet legszebb képviselője a folyó fölé magasodik, melyen egy régi, csodás fahíd ível át. A városi séta után beesünk egy lávaköves fürdőbe, ami a buzgón vigyorgó helyiek szerint elűz minden betegséget. Főleg, ha túléljük…