AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 08. 20.
Sokan keresik a legeket az utazásban és a gyalogtúrázásban is. Ha elkészül a Great Himalaya...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 20.
A legőrültebb dolog, amit a Baraka történetében valaha tettünk, az az a teherautós...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 20.
Sokszor csak az inspiráció, egy bátorító lökés hiányzik ahhoz, hogy útnak induljunk, és...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 20.
Akárhogy is vesszük, nekünk a hőskor Albánia volt, azon belül is az Észak-Albán-Alpok....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 20.
A hétvégén startolt el a Baraka hollandiai kerékpártúrája, ami a helyi virágkertészetek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barakablog Járj végére a világnak!

Blog utazásról, túrázásról,
bringázásról, evezésről,
jó helyekről és persze a Barakáról.

aug 20

Hegy, víz, legendák: Szlovénia

Julius Caesar oly sok mindenhez adta a nevét (például a nyári hónaphoz), de még Szlovénia legszebb részéhez, a Júliai-Alpokhoz is. Tehát rosszul gondoljátok, ha Rómeó szerelmére tippeltek… Az olasz határnál fekvő hegyvidék annyira szlovén, hogy legmagasabb csúcsa, a Triglav, az ország első számú jelképe, a címer és a zászló egyik eleme. Ha anno még pár métert emelkedett volna, ma elérné a 3000-et. 

A neve onnan ered, hogy az egyik oldalról háromfejűnek (tri-glav) látszik. Egy másik elmélet szerint a szláv pogány istenről, Triglavról kapta a nevét. Mindenesetre legendákkal teli vidék, az biztos. Itt van mindjárt a szlovének tragikus kulcsmítosza, az aranyszarvú kecskebakról, Zlatorogról. Igen, ő az ismert sörmárka névadója. Eszerint arany szarvai kulcsot képeztek a Triglavban elrejtett tömérdek kincshez. Egy fiatal vadász – ahogy kell – beleszeretett egy széplányba és sikerült elnyernie szívét azzal, hogy gyönyörű virágokat hozott neki. Egy nap megjelent a tehetős konkurencia: egy gazdag velencei kereskedő, aki arany ékszereket ajándékozott a lánynak. A csaj egyből ejtette a fiút. Ám ő megtudta, hogy miként überelheti a velencei kalmárt: el kell kapnia Zlatorogot és máris övé a triglavi kincs. Nosza, nekiindult, meglőtte és üldözőbe vette az állatot. De az gyorsan bekapott egy kis gyógyító virágot, amitől olyan erős lett, hogy lelökte szegény fiút a szakadékba. Azt nem írja a fáma, hogy a lány hány kis velenceit szült a gazdag kereskedőnek… 

 

A hegycsúcsot a Triglav Nemzeti Park veszi körül, amely az ország első számú látnivalója. Túrázás, bringázás, via ferrátázás, síelés, csakúgy játszik itt, mint a folyók és tavak vízi járművel való felfedezése, sőt mi több hűsítő vizeikben való fürdőzés. Egy szó, mint száz, tökéletes hegyi sport helyszín. 

A hegyekben ered a Száva, ami a káprázatos Bohinji-tavat is táplálja. Az ország legnagyobb állóvize csodás, gleccserek formálta tengerszem. Partján áll egyébként a Zlatorog szobor. A kabinos felvonóval érdemes felmenni az 1682 méter magas Orlova glava csúcsra, ahonnan csúcs a tóra látás.  

Híresebb társa, a Bledi-tó, ahol nemcsak a fölötte magasodó várba érdemes felmenni, esetleg megkóstolni a híres bledi krémest, hanem át kell jutni a festői szigetre.  A mai tó helyén egykor tektonikus medence volt, amit a bohinji gleccser formált. Munkája során egy hatalmas sziklába ütközött, amit addig dörzsölt, csiszolt, míg csak a mai sziget maradt belőle.  A tó vize az elolvadt jégből jött létre. 

Természetesen legendákban itt sincs hiány. Egyik szerint a szigeten Živa ószláv szerelem istennő szentélye állt, amelyet Staroslav pap és a lánya, Bogomila őriztek. A pogányok fejedelme Črtomir, belezúgott Bogomilába. Erre egyből kitörtek a harcok keresztények és a pogányok között, amik elültével Črtomir is felvette a keresztény hitet, sőt mi több, misszionárius lett. Szép kerek sztori, minden jó, ha jó a vége…

A sziget közepén álló Mária mennybemenetele templom nevezetessége a „kívánságot teljesítő harang”. A legenda szerint a bledi várban élt egy fiatal özvegyasszony, Poliksena, aki egy kis harangocskát öntetett a férje emlékére. Amikor ezt át akarták vinni a templomba, a vihar elsüllyesztette a csónakot a haranggal együtt. Még ma is hallani az elsüllyedt harang hangját a mélyből. Értesülvén a tragédiáról, a pápa egy új harangot küldött. Aki ezt háromszor megszólaltatja, teljesül a kívánsága. A templomhoz egyébként 99 lépcső vezet. Ha a jegyespár itt tartja az esküvőjét, a szerencsétlen vőlegénynek az összesen fel kell vinnie a menyasszonyt. Ezért ilyen kajakosak a szlovén férfiak!